Wednesday, December 22, 2010

Trip To Kedah

Dari Daerah Yan-Sg Petani-Alor Star-Bukit Kayu Hitam-Changlong

Trip ni bermula ari Jumaat malam. Pukul 11.30 mlm bergerak dari tol rawang ke Kedah. Convoy ramai-ramai dengan orang-orang otai. Adeh, yang drive time tu abg ipar aku, so aku tidur je. Sepanjang perjalanan dok berasap and berborak pasal jenis2 mancing. Aku tak faham ape kebende pun. Layan!!!

Sedar-sedar jer dah sampai tempat mancing. Pukul 6am. Solat Subuh jap. Breakfast and then naek boat. Boat ni sewa RM 450 sehari. Tempat mancing ni kat kampung dulang besar, daerah yan. Sepanjang perjalanan ke arah boat tu, agak ramai gak nenek-nenek comel tengah mancing kat tepi sungai. Luar biase.






Pas tu breakfast makan pulut gan ikan masin. Hmm... Ok agak pelik.





Pukul 6pm. "Nelayan" otai2 pun dah naek ke darat dengan hasil tangkapan nyer.





Ikan Tenggiri besar-besar tu. Fresh giler bile makan. Lagi-lagi wut ikan masak asam pedas. Pergh! Terangkat..







So, ape lagi, beli ice banyak-banyak pas tu letak ikan tu kat cooler.

Yeah! And then shopping Time. Well; kalo dah jadi ladies ni, hobby mesti lah shopping. Takkan mancing lak.. :D
So gi lah pekan rabu kat Alor Star. Macam-macam mende ader. Antara nyer minyak pelbagai fungsi. Macam minyak gamat lah, utk urut lah, utk rambut lah. Selain tu ader gak Kuah rojak mak bee, ikan perkasam, DLL.. best2..





Ader dua bangunan pekan rabu.



Ikan perkasam ni ader macam2 jenis. Kalo nak goreng tak yah basuh. Terus jer goreng. Care simpan lak, kene simpan dalam fridge, boleh tahan 1 tahun. Kalo letak kat luar jer, tahan sebulan jer. As said by akak2 penjual ikan perkasam tu lah.



Hehe, yang menarik nyer. Aku suke lak dengar loghat org utara ni. Syok jer dengar. Muke diorng pun mcm lebih kurang same jer semue. Pipi chubby2 sikit. Pas tu putih2. Patutlah hantaran wanita kedah paling mahal kat Malaysia... hehe..


Keesokkan nyer gi Bukit Kayu Hitam lak. Kat Sempadan Thailand. Abang Ipar aku lak, sambung lagi mancing second round. Tempat yang same. Memang pemancing Tegar betul lah..



So, tak pe lah, yg ladies gi jalan2.






Welcome to Malaysia.





Pastu pergi lah changlung, karoke jap, and beli emas palsu.

Malam ahad tu pukul 9.30pm baru gerak balik ke KL. Sampai2 jer pukul 3.30 am. Mane tak nyer, campur jam agi. Jam nyer sebab ader road block bapak polisi.



Tambahan sikit, Kat Kedah air Tea O murah giler 50 cent jer... Makan roti telur 2, air tea o gan milo ice semue nyer RM 2.40.. Pergh!! Murah giler... Untung ker peniage ni????

XOXO

3 comments:

  1. x best pon...wek!!!!
    haha

    ReplyDelete
  2. my picture from my back, gumuknyer

    ReplyDelete
  3. El: Jealous...
    Kak Ina: Jom jogging...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...