Saturday, December 21, 2013

Fiber Drink heals my constipation.

Vege F'bre Plus by NH Detox, utk sesape yg ade masalah sembelit minum lah minuman fibre ni sangat berkesan. Nak membuang pun lancar je. Lembut je keluar xde nak teran2 sgt...hehe..

Nak2 lagi baru lepas bersalin salu ade masalah buang air besar. Mule2 makan jamu utk membuang. Tapi kos nye tinggi sgt smpi rm 200. So beli ni lagi murah. Tak smp pun ratus2. Pas tu siap dapat shaker cup lagi.

Ade campuran brocoli, wheetgrass and spinach. Rase pun oklah gak. Warna je lah x menyelerakan.

Costipation, bile ade je masalah ni gi lah klinik dua kali tau. Dr bagi ubat lactulose utk berak dan ubat daflon utk kecut kan hemmoroid. Yelah constipation lame2 jadi buasir lah. Buang air besar berdarah. Serius cuak. Ingat kan cancer. Seram. Nasib baik bukan. Tapi ubat Dr x fully recover my prob. Pas tu suruh dtg clinic lagi nnti die refer specialize. Oh no, mesti kene masuk camera or operate. Tidak!!!

So bukak lah balik kitab nursing medical surgical by lemone and burke. According to the author kene wut:

1) sitz bath - ok lepas buang air besar duduk kat air suam selama 5 min. Hmm yg tu utk reda kan oklah.
2) eat plenty of veggy and fruit - ade lah wut, tp byk mkn pun x berape nk ok gak. Kecuali betik je. Tapi mkn sebiji kot. Byk sgt x larat.
3) drink plenty of water - dah dok terkencing2 je
4) take fibre supplement - mcm best je, mcmcm nak je. So gi farmasi. Nampak mende alah ni. Gamble je lah beli.

Memang mujarab minum wut 2 dose petang. Malam tu terus membuang dgn sgt lancar. Time tu syukur sgt. Rase dunia ni mcm ana yg punye. Seriously perasaan susah nk membuang sgt depress. Alhamdulillah sekarang dah ok.

But still consume it.

XOXO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...