Saturday, November 30, 2013

Puding Caramel yg sgt mudah dibuat

Bahan2:
1. Esen vanilla
2. Telur 5 biji
3. Susu cair
4. Gula castor
5. Air kosong

Cara:
Bahan A (caramel)
1. Panaskan separuh cawan gula kedalam bekas. Tambahkan 5 sdm air. Kacau sebati.
2. Masak gula sehingga sedikit keperangan. Jangan terlalu masak. Nanti gula hangus. Rasa pahit.
3. Tuangkan kedalam bekas berasingan.

Bahan B ( telur)
1. Pecahkan lima biji telur kedalam satu bekas. Buang mata hanyir.

Bahan c ( susu)
1.Panaskan satu tin susu cair. Tambah 3/4 air kosong. Ikut sukatan tin.
2. 1 sdk esen vanilla.
3. 3 sudu gula.
4. Jangan terlalu panas. Cukup sekadar larut kn gula.

Seterusnya:
1. Kemudian masukkan adunan susu cair kedalam bekas berisi telur.
2. Kacau sebati.
3. Dengan penapis. Tuangkan adunan tadi ke bahan caramel.
4. Tutup bekas dgn aluminium foil.
5. Pre heated pengukus. Kemudian masukkan puding kedalam pengukus.
6. Kukus selama 30 min. Api sederhana.
7. Simpan didalam peti sejuk.

Siap. Boleh makan. Senang kan.

XOXO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...