Monday, January 6, 2014
Sotong Goreng Tepung
Walaupun harga sotong kat pasaran dah naik. Tapi peminat sotong tetap nak makan sotong. Kalau makan kat kedai dah rase mcm cekodok lompong je. Sotong ciput. X best. Baik wut sendiri. Lagi bersih. Sbb kite siang sotong ni bersih2. Buang tulang die, telur, dakwat hitam, mcm2 ah. Letih siang sotong. Lastly basuh sikit gan garam. Baru ade kick.
Bahan2:
1. Sotong
2. Telur 2 biji
3. Garam 1 sdk
4. Tepung gandum 1 cawan
5. Tepung beras 1/2 cawan
7. Serbuk lada hitam 1/3 cawan
Cara:
1. Celupkan sotong kedalam 2 biji telur yg telah dipukul sebati.
2. Sediakan adunan tepung. Campurkan tepung gandum, tepung beras, serbuk lada hitam dan garam. Gaul sehingga sebati.
3. Celup sotong ke dalam tepung. Buat secara berasingan utk setiap sotong. Celup dgn telur kemudian tepung.
4. Goreng sotong dan hidangkan.
XOXO
Labels:
Food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment