Saturday, January 4, 2014

creme brule

Rase mcm rajin nk wut creme brule. Kalau kat kedai mahal wo. Mau satu mangkuk kecil rm 10. By the way forgive me sbb gula x cukup di grill hingga caremalize. Fatin nangis lak. X suke duduk sorang2. Nak mama die main gn die.

Bahan2:
1. Whipping creme 200ml
2. Susu cair 200 ml
3. Gula castor 2 sdb
4. Esen vanilla 1 sdk
5. 5 biji telur kuning

Cara:
1. Campurkan 5 biji kuning telur berserta 2 sdb castor sugar. Pukul hingga sebati.
2. Panaskan whipping creme 200 ml ke dalam double boiler . Campurkan 200 ml susu cair.
3. Masukkan telur kuning tadi ke dalam susu yg dipanaskan.
4. Masukkan 1 sdk esen vanilla.
5. Tuangkan kedalam mangkuk kecil. Tapis sebelum di tuangkan.
6. Preheated oven 140 °c selama 10 min
7. Masukkan mangkuk berisi adunan tafi kedalam loyang yg berisi air sedalam 3.5 cm air.
8. Masakkan creme brule selama 1 jam pada suhu 140 °c
9. Selepas masak tabur kan castor sugar ke atas creme brule dan grill sehingga keperanggan atau selama 20 min.
10. Simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

XOXO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...