Thursday, April 7, 2011

Malaysian Steamed Bun

Walaupun sekarang ni life tengah hectic giler dok menyiapkan FYP, yang x siap2 lagi. But, perut kene lah fill up dulu. Lagi pun dah mcm automatic lak, ingat FYP ingat nak makan. So terase nak makan something, tapi tak nak makan makanan yang bergoreng.. Haishh. Pau frozen food pun jadilah. Kalo asyik nak keluar makan jer, boleh jatuh bankrupt.

Kat sini ader tiga jenis inti pau: 1) Lotus Jam. 2) Coconut Egg Jam. 3) Coconut. Actually, tak berape suke pun inti ketiga-tiga tu. Best agi pau muar maharani, ader ayam, daging, rendang, telur burung puyuh. Hoho. Tapi layan jer lah brand Kart's ni. Lagi pun mama Naza yang recommend kan brand ni. Sedap lah gak, tapi tak banyak pilihan.. Layan!!!

Lotus Jam


Coconut Egg Jam

Ader chop Halal dari Jakim eh. Tu yang penting.

3) Coconut



Ni rupe isi dalam packaging dier. Ader 6 pieces.



Nak prepare dier ader 3 cara.
1) Steam kan gune steamer 10 minutes

Yang ni contoh jer ek. Ofcourse ah kene tutup. Balut2 gan kain basah sekeliling dier. hehe. Tapi kalo nak guner steamer mcm buang mase jer, dah ah lame, bukan nyer nak steamed ikan or sayur pun..Hmm

2) Deep fry 1 minute
Wekk, tak nak goreng. Cholesterol. Tapi sedap ker pau goreng??? Pelik tapi benar.

3) Microwave 4-5 minutes
Yang microwave ni menipu. Mase letak pau tu kat dlm microwave for 4 minutes, tetibe berasap macam bau kertas terbakar. Sat gi pau tu jadi keras giler and memang tak boleh diselamatkan lagi dah. Terpaksa buang jer. Konon nyer nak save mase lah sangat. Better do it the old-fashioned way. Iaitu steamed jer lah.


Pau yang dah di steam and ready to be eaten by me. :D


Inti dalam dier boleh tahan banyak gak.. Yummy.. 20% Extra filliing..

Pas tu dah makan Pau, makan Ice Cream lak.

Wowo, chocolate dalam ice cream..





After that continue wut Report FYP balik. Adeh bile lah nak sampai 10 000 words ni?? Setiap 100 words jer, break makan.. Mak ai..
XOXO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...